SOLCELLER SIDEN 2005

Derfor skal du bry deg hvor solcellene kommer fra

Alle som investerer i solceller bidrar til det grønne skiftet. Men dette bidraget kan forsterke et annet problem dersom man ikke er kritisk til hvor solcellene kommer fra.
Hvis vi tenker å bidra med å investere i solceller, kan vi ikke tillate at det samtidig skal gå på bekostning av grunnleggende menneskerettigheter.

Det sier Anders Rør, som jobber med ESG og CSR i Solcellespesialisten. Han bruker myeav sin tid på å jobbe med sporbarhet i verdikjedene, og det med god grunn:

En rapport i 2021, ‘In Broad Daylight’, dokumenterte nemlig at deler avpolysilisium-industrien i Kina er knyttet til tvangsarbeid i Xinjiang-provinsen — polysilisiumsom brukes blant annet i produksjon av solceller.

Forholdene som ble avdekket i 2021-rapporten omfatter problematikk som opptar alle
industrier som benytter polysilisium. Dette er like aktuelt og viktig for halvledere som
benyttes i biler, TV-er og datamaskiner som solcellepaneler, slår Rør fast.

Slik blir panelene til

For å forstå hvor risikoen ligger, er det nyttig å ha klart for seg hvordan kvartsforekomster inaturen blir til solceller på taket. Her er det nemlig flere aktører og steg i verdikjeden.

I den første delen av verdikjeden tas det ut kvarts, som silisiumen oftest utvinnes fra. Nårkvarts smeltes ved høye temperaturer, opptil 2000 grader, og kjøles ned, brytes det opp iskår av polysilisium.

Neste steg er produksjon av ingots, hvor polysilisium smeltes til lange, tunge, sylindriskestaver. Av disse skjæres det wafere, altså papirtynne skiver av polysilisium.

- Noen solcelleprodusenter tar det helt fra polysilisium-nivå til panelnivå. Noen tar det fraingots til paneler, og andre tar det fra wafer til paneler. Så er det enkelte som kjøper innwafere i tillegg til dem de produserer selv.

Alle aktørene i denne verdikjeden er mitt ansvar å holde kontroll på. Vi har god sporbarhet
på råvarene som benyttes i de panelene vi kjøper inn, og de har ikke polysilisium som
kommer fra Xinjiang-provinsen, forsikrer han.

Vannkraft i stedet for kullkraft

Fordi vi alltid har hatt et skarpt fokus på klima og miljø, har vi lenge benyttet paneler som
er produsert og har råvarer fra områder som Shenzhen og Yunnan, hvor vannkraft er den
dominerende energikilden, sier Rør.

- Xinjiang har utrolig mye kullkraft, så paneler fra Shenzhen og Yunnan representerer lavereCO2-utslipp. Smelteprosessene i polysilisiumproduksjonen er jo energikrevende, minner hanom.

Etter Broad Daylight-rapporten har Solcellespesialisten også sagt nei til en rekkeprodusenter som ikke kan dokumentere opphavet til råvarene som er benyttet.

Nå leder Rør en arbeidsgruppe i Solenergiklyngen som skal lage en veileder som skal hjelpeandre aktører i solcellebransjen.

- Det er flere store aktører som jobber systematisk og bra med dette, men veilederen vilhjelpe de mindre aktørene med hvordan de skal risikovurdere, få dokumentasjon og forholdeseg til sporbarhetsproblematikken. Det vil løfte kompetansen i bransjen, sier han.

– Som Norges største solcelleentreprenør har vi i Solcellespesialisten et ledende ansvar iutviklingen av fornybar energi i Norge, og er i posisjon til å påvirke dette markedet i riktigretning, sier han, og forteller at produsentene er lydhøre og imøtekommende i forhold tilkravene deres om dokumentasjon.

Her har vi satt opp et komplett mikronett som er koblet mot hovedtavlen til Inspiria. Detbestår av solcelleanlegg og et stort LiFePO-batteri som er plassert i en spesiallagetkontainer sammen med all annen elektronikk, sier administrerende direktør iSolcellespesialisten, Carl Christian Strømberg.
Stavanger trenger vi ikke en tredje skinne under panelet for at det skal tåle det lille av snøsom faller der. Men det kan hende det trengs så høy balastmengde som følge av høyvindlast at vi er nødt til å ha en tredje skinne likevel, for å fordele vekten bedre mot taket,sier Rør.
Mange aktører innen kraftkrevende industri ser nå på mulighetene for solceller på bakken,sier Aksel Pettersen, Solcellespesialistens fremste ekspert på solparker og bakkemontertesolceller.
Anders Ror
Cheif ESG Officer
SOLCELLER SIDEN 2005
Få tilbud på Folkepakken i dagA
Folkepakken er perfekt for deg som ønsker solceller, men ikke ønsker dyre løsninger eller det største anlegget.
12 paneler
Ferdig installert
Enova-støtte
Fast pris 80.000 kr*
*Etter Enovastøtte. Opprinnelig pris 93.125.