SOLCELLER SIDEN 2005

Montere solcelleanlegg på flate tak? Da skal du vite hva du driver med

Snølast, vindlast, takets beskaffenhet og innvendige installasjoner er bare noen av variablene som solcelleleverandøren må ta hensyn til.

Eiere av norske næringsbygg har for lengst innsett at solceller lønner seg. Installasjon påflate næringstak er enkelt og kostnadseffektivt, men det en rekke byggtekniske hensyn sommå tas med i beregningen og designet av solcelleanlegget.

Du skal vite hva du driver med. Man tenker ofte på solcelleanlegg som bare en elektrisk installasjon, men vi må også ta byggtekniske hensyn.

Det sier Ulrik Rør, seniorrådgiver i solcellespesialisten. Den erfarne sivilingeniøren har desiste årene vært med på leveranser i forskjellige klimasoner i hele landet, og er nok merobservant på detaljene ved et solcelleanlegg enn de fleste.

Store paneler og høy punktlast

– Av og til ser jeg solcelleanlegg hvor det ikke er tatt tilstrekkelig hensyn til punktlast og snø,advarer han.

Da er det gjerne brukt for store solcellepaneler på et montasjesystem som ikke understøtterpanelene tilstrekkelig. Det gir høy punktlast mot taket når det kommer mye snø, samtidigsom panelene kan knekke av snøvekten.

– I Fredrikstad sier regelverket at takene skal tåle 250 kg pr. kvadratmeter, men i løpet av deårene jeg har bodd her har det nok aldri vært mer snø enn tilsvarende 50 kg pr.kvadratmeter, sier Rør.

– Med denne lokalkunnskapen kunne det kanskje være fristende å levere store,kostnadseffektive paneler og litt spinklere, rimeligere montasjesystem for å vinne et anbud,advarer han.

Det kan gå bra i mange år, men om det plutselig blir en real snøvinter i Fredrikstad risikererman at både solcelleanlegget og taket tar skade.

Å levere et fornuftig solcelleanlegg til rett pris og kvalitet handler mye om å bruke rett typemontasjesystem til det aktuelle taket i det aktuelle geografiske området. Montasjesystemetmå sikre at vekten fordeles tilstrekkelig mot taket, samtidig som det understøtter paneletgodt nok.

Ikke bare snølast, men også vindlast

Ofte er en tredje skinne under panelet løsningen på høy snølast, eller rett og slett brukemindre paneler på det samme montasjesystemet. En tredje skinne kan også værenødvendig der det blåser mye:

Stavanger trenger vi ikke en tredje skinne under panelet for at det skal tåle det lille av snøsom faller der. Men det kan hende det trengs så høy balastmengde som følge av høyvindlast at vi er nødt til å ha en tredje skinne likevel, for å fordele vekten bedre mot taket,sier Rør.

– Hvis du punktbalaster et mykt, flatt tak for mye vil det oppstå kuldebroer. Solcelleanleggetsynker ned i taket og komprimerer isolasjonen.

Å svekke isolasjonsevnen på denne måten har naturligvis konsekvenser of energibruken ibygget, og Rør legger vekt på at man må ta særlige hensyn til vekt om det skal monteressolceller på taket av et kjølelager. På taket av et fryselager skal man kanskje ikke monteresolceller der i det hele tatt.

- Det er derfor vi er så nøye med å undersøke taket før vi leverer solcelleanlegg. I tillegg tester vi både paneler og montasjeutstyr grundig, slik at vi vet hva det tåler under norske forhold, forsikrer Rør.

Befaringer og gjennomgang av tilgjengelig dokumentasjon er en viktig del av forberedelsene.Noen ganger hentes det også inn en vurdering fra RIB eller taktekker for å få en komplettfaglig vurdering.

– Noen ganger kan det være svakheter ved bæringen i noen områder, eller at ting som eninnvendig takmontert kran tar opp mye av takkonstruksjonens kapasitet. Da bør solcellenemonteres et annet sted på taket.

– Vi kan ikke slurve med disse temaene. Både solcelleanlegget og taket skal holde i mange,mange år, avslutter Rør.

Her har vi satt opp et komplett mikronett som er koblet mot hovedtavlen til Inspiria. Detbestår av solcelleanlegg og et stort LiFePO-batteri som er plassert i en spesiallagetkontainer sammen med all annen elektronikk, sier administrerende direktør iSolcellespesialisten, Carl Christian Strømberg.
Stavanger trenger vi ikke en tredje skinne under panelet for at det skal tåle det lille av snøsom faller der. Men det kan hende det trengs så høy balastmengde som følge av høyvindlast at vi er nødt til å ha en tredje skinne likevel, for å fordele vekten bedre mot taket,sier Rør.
Mange aktører innen kraftkrevende industri ser nå på mulighetene for solceller på bakken,sier Aksel Pettersen, Solcellespesialistens fremste ekspert på solparker og bakkemontertesolceller.
Ulrik Rør
Produktsjef
SOLCELLER SIDEN 2005
Få tilbud på Folkepakken i dagA
Folkepakken er perfekt for deg som ønsker solceller, men ikke ønsker dyre løsninger eller det største anlegget.
12 paneler
Ferdig installert
Enova-støtte
Fast pris 80.000 kr*
*Etter Enovastøtte. Opprinnelig pris 93.125.