Energilagring

Slik får du mest mulig ut av solstrømmen du produserer

Solceller med lagringsløsninger har en lang historie, tilbake til hytteanlegg med laderegulator, 12V-batteri og enkle muligheter for lys og lading av elektroniske enheter. I dag er spørsmålet heller om man skal ha fullt integrerte batteriløsninger på hytta med strøm, eller huset hjemme, og vi snakker om et langt mer avansert anlegg, med flere tilpasningsmuligheter.

Hybridanlegg med solceller og hjemmelagring i kombinasjon med nettstrøm er relativt nytt, men noe vi har god erfaring med. Vi forventer at dette markedet vil vokse i takt med at batteriteknologien utvikles og blir rimeligere.

I nær fremtid vil også løsninger med V2G (vehicle to grid) bli mer vanlig, hvor man bruker elbilen til hjemmelagring av strøm. Teknologien er der, men løsningene er fortsatt på prøvestadiet.

Batteriet som løser flere floker

Fordelen med å kombinere et solcelleanlegg på bolig med en batterilagring, er at man får benyttet en større grad av solenergiproduksjonen selv, i stedet for å selge overskuddsstrøm billig til strømleverandøren. Da har man godt med egen strøm til de dyre strømtimene, samtidig som man får benyttet solstrømmen lengre utover kvelden eller på morgenen, når produksjonen er lav.

For deg som kunde “barberer” du vekk de dyreste timene med strøm, såkalt “peakshaving”. Mer avanserte anlegg kan dessuten hente strøm fra nettet når den er billig og det er mye strømoverskudd, og så bruke av dette via batteriet når strømmen er dyr.

For samfunnet representerer dette potensielt store besparelser. I stedet for å måtte bygge ut overføringsnettet for strøm for stadige topper med forbruk rundt kl. 0800 og 1600 på ukedagene, kan batterier bidra inn med strøm i disse tidene.

Optimalisert energilagring for næringsbygg

For næringsbygg og industri prosjekterer og leverer vi ulike energilagringsløsninger. Slike anlegg er godt egnet til å flate ut forbrukstopper, typisk kortvarige høye topper. Energilagringen kan også fungere som lastbalansering for strømnettet.

Vi kan levere både ferdige skapløsninger med inverter- og batterikombinasjoner til montering inne i bygget, og containerløsninger hvor alt er konfigurert og montert og som vi heiser på plass og kobler til. Vi leverer også skreddersydde løsninger der vi setter sammen en inverter- og batteriløsning selv.

...og hva med landbruk?

Batteriløsninger er særlig gunstig for strømkunder og egenprodusenter som har et høyt forbruk, og hvor det er mye forbruk utenfor de timene man selv produserer strøm, som morgen og kveldstid. For bønder og gårdbrukere er større batterier en stor investering, men som kan være særlig lønnsomt, fordi man også har store takflater som kan hente inn den energien som skal lagres for de mest kritiske timene.

Enkelte gårdbrukere med svak nettilknytning opplever også at batterier er en gunstig løsning der alternativet er å betale for kraftigere strømkilde inn til gården. Batteriene vil da hindre at man overbelaster nettilknytningen, og strømmen man produserer og bruker vil ha en lav og forutsigbar fastpris. I noen tilfeller vil det også være aktuelt å søke om støtte fra Innovasjon Norge.

Pris og bærekraft

Batteri vil alltid være en betydelig investering og del av totalkostnaden ved et komplett energianlegg bestående av solceller, batteri og andre smarthusenheter. Men prisene har falt betydelig de siste årene i tråd med teknologisk utvikling og skjerpet konkurranse.

For Solcellespesialsiten er det viktig at denne teknologien blir en mulighet for flere, og at de som har særlig nytte av det får en løsning tilpasset deres behov. Mange vil ha stor nytte av et mindre batteri som lagrer noe overskuddsstrøm til “peakshaving”. Noen kunder trenger større kapasitet, og vi bistår med å regne på om dette vil være lønnsomt. Næringskunder med særlige behov vil få ulike alternativer på pris med ulike produkter.

Bærekraft er ekstremt viktig for oss. Derfor vil batteriene vi fører være sjekket for opprinnelsesland, verdikjede og at de som har bistått med produksjonen har anstendige arbeidsvilkår. Selskapene vi kjøper av må signere på Solcellespesialistens etiske retningslinjer for leverandører (SCoC).

Forskning og utvikling — mikronett og styringssystemer

Solcellespesialisten har i flere år vært aktive innen forskning og utvikling av samkjøring av energiproduksjon og energilagring i energianlegg (mikronett/ nanonett), for å få disse til å samkjøre på en hensiktsmessig måte.

Selskapet var med i utviklingen og byggingen av Norges to første plusshus, Powerhouse Brattørkaia i Trondheim og Powerhouse Telemark i Porsgrunn. Disse byggene produserer mer energi enn de selv forbruker, og styrer denne ut til andre forbrukere i sitt nærområde. Et annet eksempel er Campus Evenstad ved Høgskolen i Innlandet, der vi har levert batterianlegg for å holde drift i kritiske laster ved strømbrudd.

Her skjer det mye viktig og spennende globalt, men hvor Solcellespesialisten har som mål å være langt fremme i denne utviklingen og tilpasse denne til norske forhold. Vi kommer til å fortsette å støtte opp under og delta i nasjonale forskningssamarbeid med ledende aktører som Sintef og IFE.

For deg som kunde må du gjerne etterspørre ba

Her har vi satt opp et komplett mikronett som er koblet mot hovedtavlen til Inspiria. Detbestår av solcelleanlegg og et stort LiFePO-batteri som er plassert i en spesiallagetkontainer sammen med all annen elektronikk, sier administrerende direktør iSolcellespesialisten, Carl Christian Strømberg.
Stavanger trenger vi ikke en tredje skinne under panelet for at det skal tåle det lille av snøsom faller der. Men det kan hende det trengs så høy balastmengde som følge av høyvindlast at vi er nødt til å ha en tredje skinne likevel, for å fordele vekten bedre mot taket,sier Rør.
Mange aktører innen kraftkrevende industri ser nå på mulighetene for solceller på bakken,sier Aksel Pettersen, Solcellespesialistens fremste ekspert på solparker og bakkemontertesolceller.
SOLCELLER SIDEN 2005
Få tilbud på Folkepakken i dagA
Folkepakken er perfekt for deg som ønsker solceller, men ikke ønsker dyre løsninger eller det største anlegget.
12 paneler
Ferdig installert
Enova-støtte
Fast pris 80.000 kr*
*Etter Enovastøtte. Opprinnelig pris 93.125.